Počet starobných dôchodcov s exekúciami prudko rastie

19.02.2013 Bratislava

Bratislava 19. februára (TASR) - Sociálna poisťovňa zaznamenáva rastúci trend exekučných konaní voči poberateľom starobných dôchodkov. Za posledné štyri roky sa počet exekvovaných dôchodcov zvýšil až na 140 %.

K 1. januáru 2013 Sociálna poisťovňa vykonávala až 41.478 zrážok z dôchodku, pričom počet exekvovaných poberateľov starobných dôchodkov bol k uvedenému dátumu 39.030. V roku 2009 bolo takto postihnutých 15.843 poberateľov starobných dôchodkov.

Mesačný súhrn zrážok na exekučné konania predstavoval v januári 2013 objem 2,83 milióna eur. Osoby, ktoré najčastejšie vystupujú ako oprávnené v exekučných konaniach, teda v prospech ktorých sa zrážky uhrádzajú, sú nebankové subjekty, telekomunikační operátori a poskytovatelia dátových služieb a zdravotné poisťovne.

Sociálna poisťovňa ako platiteľ dôchodkových dávok je povinná po doručení príkazu na začatie exekúcie zrážkami z dôchodkovej dávky vykonávať zrážky z dôchodku povinného a nevyplatiť mu zrazené sumy. Poisťovňa o výkone exekučných zrážok z dôchodkovej dávky sama nerozhoduje, len plní povinnosti vyplývajúce jej ako platiteľovi dôchodku z právnych predpisov, ktoré výkon exekučných zrážok upravujú.

Výška zrážok zo strany Sociálnej poisťovne musí byť vykonávaná iba v takej miere, aby suma vyplatená dôchodcovi v rámci starobného dôchodku dosahovala minimálne 60 % zo sumy životného minima a v závislosti od počtu osôb, ktorým povinný poskytuje výživné. Od 1. júla 2012 je základná suma pre dôchodcu vo výške 116,74 eura. Za každú ďalšiu osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, sa základná suma zvyšuje o 25 % životného minima (t.j. o 48,64 eura).
 

Vyberte región

mark